Rode en Oranje, Groene en Junioren competitie

Bij de verschillende uitdagende Tenniskids fasen hoort ook een gevarieerd competitiesysteem, de Rode competitie, de Oranje competitie, de Groene competitie én Junioren competitie. De Rode en Oranje competitie valt gedeeltelijk samen met de reguliere competitie, dat wil zeggen: eind maart, april, mei, begin juni, september en oktober. De Groene competitie valt geheel samen met de reguliere competitie, dat wil zeggen april, mei, september, oktober. De speeldag voor de Rode, Oranje en Groen competitie is de zondag. Door deelname aan deze competitie komen de kinderen bijna het hele jaar door in aanraking met het spelen van wedstrijdjes. Meer info: http://tenniskids.toernooi.nl.

De Rode competitie

De Rode competitie bestaat uit 2 categorieën: Rood 1 (gevorderden) en Rood 2 (beginners). Op zondagochtend worden gedurende anderhalf uur wedstrijdjes gespeeld. Alle aanwezige kinderen worden ter plekke in 2 groepen verdeeld die door elkaar en tegen elkaar spelen. Er worden alleen enkels gespeeld op miniveldjes. Wie het eerst 7 punten heeft gehaald, wint, dus 7-6 is einde partij, geen games tellen. Serveren gaat om de beurt, mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat. Bij de service geldt de enkelspelzijlijn als nieuwe servicelijn, in de rally geldt de dubbelspelzijlijn als achterlijn.

Er worden geen standen bijgehouden, wel vindt er door de tenniskidsfunctionaris van de host vereniging een deelnameregistratie plaats via de Tenniskids planner.

De locatie waar gespeeld wordt rouleert (indien mogelijk) per speeldag tussen de verenigingen die bij elkaar in de afdeling/poule zijn ingedeeld.

De Oranje competitie

De Oranje competitie bestaat uit 2 categorieën: Oranje 1 (gevorderden) en Oranje 2 (beginners). Op zondagochtend worden gedurende tweeëneenhalf uren enkel en dubbel wedstrijdjes gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is. Oranje speelt op een ¾ baan.

Oranje speelt om 4 gewonnen games en wordt het Beslissend Punt Systeem (BPS) toegepast bij een 40-40 stand. Bij een 3-3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld (geen tiebreak). Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat. Er worden alleen partijresultaten bijgehouden zoals winnaar of verliezer, bijv. Pietje wint, Jantje verliest. Iedere speeldag wordt een ploeg binnen de afdeling dagwinnaar.

De locatie waar gespeeld wordt rouleert (indien mogelijk) per speeldag tussen de verenigingen die bij elkaar in de afdeling zijn ingedeeld.

de Groene competitie

De Groene Competitie bestaat uit 2 categorieën: Groen 1 (G1, gevorderden) of Groen 2 (G2, beginners). Voor Groene spelers is er een voorjaars- en najaarscompetitie. Ook is er de mogelijkheid om mee te doen aan de Winter outdoor competitie. Totaal 14 speelmomenten. Een team bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 kinderen. Jongens en meisjes spelen door elkaar.

Er worden per competitiewedstrijd 4 enkelspelen gespeeld en 2 dubbelpartijen.

De Groene competitie wordt gespeeld op een ‘hele baan’. De dubbels spelen in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails.

Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast in de Groene competitie.

de Junioren competitie

Na groen beheersen kinderen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen. De kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen dan ook mee gaan doen aan de KNLTB junioren competitie in het voor- en najaar (7 wedstrijddagen in april en mei en 7 in september en oktober).