Onze Vertrouwenscontactpersoon

Ongewenst gedrag komt helaas overal voor: op school, in de straat, thuis en op het werk, en ook in de sport. Er zijn veel soorten van ongewenst gedrag, zoals: agressie, bedreiging, belediging, mishandeling, pesten, ongewenste intimiteiten en discriminatie. Maar ook het kwaadspreken over iemand zijn afkomst, huidskleur, geloof of seksuele voorkeur. Als je op onze club met ongewenst gedrag te maken krijgt, is het handig te weten waar je terecht kunt voor hulp, advies of gewoon een luisterend oor.

Sinds de februari 2022 heeft Tennis Padel Geuldal een vertrouwenscontactpersoon (VCP) aangesteld. Dit is een vrijwilliger waar de leden terecht kunnen als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Denk hierbij aan discriminatie, pesten, seksuele intimidatie en misbruik.    

Wat doet een VCP?

Een VCP luistert naar je en vraagt door. Hij/zij heeft een overzicht van mogelijkheden om het grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. De VCP-ers hanteren de gedragscodes van de KNLTB. De VCP-er bij Tennis Padel Geuldal heeft een gecertificeerde opleiding gedaan bij het NOC-NSF en is in het bezit van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

Voor wie?

Iedereen die verbonden is aan de vereniging kan bij een VCP aankloppen. Of je nu lid, trainer, vrijwilliger of  bestuurslid bent

Wie zijn de VCP's?  

Onze vereniging heeft een vrijwilliger die de rol van VCP vervult: Lia Stassen. Zij is gecertificeerd. Zij wil  graag een bijdrage leveren aan een veilige sportomgeving waar iedereen zich prettig voelt en zichzelf mag en kan zijn.    

Hoe gaat het dan als je een klacht/probleem hebt?

Je kunt een mail met je telefoonnummer sturen naar: [email protected]  of Lia persoonlijk benaderen. Er wordt dan z.s.m. een afspraak met je gemaakt. In het gesprek kun je jouw verhaal vertellen. De VCP adviseert je – afhankelijk wat jij ermee wilt –  daarna verder. De VCP kijkt niet of een verhaal klopt, hij / zij mag namelijk niet aan waarheidsvinding doen. Jouw verhaal is de basis. Soms is een kwestie zo ernstig dat het advies is om door te verwijzen naar bijvoorbeeld een huisarts, politie of Centrum Veilige sport. Maar jij beslist wat er gebeurt. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Wel moet elk incident bij het bestuur worden gemeld (dit kan anoniem), omdat die de verantwoordelijkheid draagt voor alles wat er binnen en rondom de vereniging gebeurt. De VCP informeert en adviseert over mogelijke vervolgstappen en instanties waartoe je je kunt wenden. Wellicht denk je nu meteen aan hele zware misdrijven, dat is mogelijk, maar ook foute grappen, pesten, negeren, schelden, slaan, discriminerende opmerkingen, handtastelijkheden, enzovoort zijn vormen van ongewenst gedrag.

Is de VCP er ook voor diegene waarover geklaagd wordt?

Jazeker! De VCP is onafhankelijk en oordeelt niet, maar doet de eerste opvang, adviseert en verwijst door.

 

Wanneer je een vraag, probleem of klacht hebt over ongewenste omgangsvormen, aarzel dan niet en neem contact op voor nadere informatie of een gesprek.